През 1378 година започва строителството на Бастилията. Бастилия, буквално означава крепост,

...
През 1378 година започва строителството на Бастилията. Бастилия, буквално означава крепост,
Коментари Харесай

На този ден: Отбелязваме Световния ден на Земята

През 1378 година  започва строителството на Бастилията . Бастилия, безусловно значи „ цитадела, затвор “.  Историческата цитадела се е издигала на мястото на сегашния Площад Бастилията в Париж.
Прочетете още
Бастилията е играла значима роля във вътрешните спорове на Франция и през по-голямата част от съществуването си е служела за държавен затвор на френските крале и аристократи. Функциите на затвор са дефинитивно затвърдени при Луи XIV, въпреки че продължава да се назовава кралски палат, а бюджетът ѝ се дефинира дружно с останалите кралски дворци.

Крепостта има стени, високи към 30 метра, осем кули и е заобиколена с необятен трап, цялостен с вода. В началото на Френската гражданска война е завладяна от разбунтувалите се парижани, след което е разрушена и на нейно място отворен площад.

Бастилията играе значима роля във Френската гражданска война, като завладяването и се смята за главен акт от революцията и се реализира на 14 юли 1789г. 


Бастилията 

През 1876 година в  Панагюрище е осветено въстаническото знаме за Априлското въстание . То е направено от Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева. В деня на освещаването му, от свещеници от града и близките села, Райна Княгиня му пришива приготвени през нощта пискюли. Освещава се

Райна Княгина е българска учителка и акушерка и е едвам на двадесет години, когато Георги Бенковски й предлага да ушие знамето за Априлското въстание.

Лъвът на знамето е нарисуван от Стоян Каралеев (Баненеца) по пример на лъва, отпечатано на корицата на Устава на БРЦК, а буквите са изписани от Иванчо Зографа. Освен надписа „ Свобода или гибел “ в долния край има и 2 букви – „ П “ и „ О “, които значат за „ Панагюрски окръг “.


Райна Княгиня

През 1970 година за първи път в Съединени американски щати е маркиран Ден на Земята, а през 1990 година празникът на планетата е разгласен от Организация на обединените нации за интернационален.

Тази година се навършват 50 години от първото честване на Международния ден на Земята. Празникът се отбелязва от над половин милиард души по целия сват. Основната и единствена цел е да се обединят хората на планетата в отбрана на околната среда. Замислете се, какви вреди нанасяме на природата?! Има метод да ги понижим, само че това не е допустимо за ден, а като си изградим привички.

За празника всяка година интернационална мрежа координира дейностите на повече от 12 000 сътрудници в 174 страни. Дейностите им са ориентирани към запазване на планетата Земя и запазване на живота върху нея. Мрежата се стреми да сътвори необятна гражданска поддръжка за устойчиви и ефикасни екологични политики за развиване по целия свят.

През 1915г. един от водачите на ВМОРО  Яне Сандански е погубен при засада край Мелник . Засадата го чака в местността Блатата, където против него се стреля. Сандански пада от коня и си счупва крайници, само че продължава престрелката. Нападателите са 7 – 8 души, въоръжени с пушки. Те са от районната неврокопска чета на ВМОРО, като един от тях го заобикаля в тил и го прострелва. Смята се, че покушението е проведено от Стоян Филипов, а за физически палач се сочи Андон Качарков. Съдът обаче ги оправдава заради липса на доказателства. 

На днешната дата са родения съветският руски водач и основател на СССР  Владимир Ленин , българският поет  Валери Петров  и актьорът  Никола Анастасов


Валери Петров

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР